Zeeweg 100 jaar

Op 25 juni aanstaande is het precies 100 jaar geleden dat de Zeeweg is geopend. Het idee was dat de bezoekers op weg naar zee al konden genieten van het unieke duinlandschap. De Zeeweg was de eerste vierbaans autoweg in Europa en werd aangelegd naar het voorbeeld van een Amerikaanse Parkway. In september kreeg Buitsland zijn eerste autoweg bij Berlijn (Avus) wat onderdeel werd van het circuit aldaar.

 

De Stichting ‘Ons Bloemendaal’ organiseert samen met Provincie Noord-Holland en gemeente Bloemendaal de viering van 100 jaar Zeeweg. SOB brengt een rijk geïllustreerd full colour herdenkingsboek van 100 jaar Zeeweg uit. Precies honderd jaar na de opening wordt op vrijdag 25 juni a.s. het eerste exemplaar aangeboden aan de Commissaris van de Koning en aan de burgemeester tijdens een feestelijk seminar in het gemeente-huis van Bloemendaal.

 

De Stichting zou het zeer waarderen als deze gebeurtenis wordt opgeluisterd door aanwezigheid van de Dutch Vintage Sports Car Club.

 

Het globale programma ziet er als volgt uit.

 

Vanaf 10.00 uur DVSCC pre-war auto’s verzamelen bij Duincafé de Zandwaaier gelegen aan zuidkant van de Zeeweg.

Koffie en lunch worden aangeboden – evt. als “to go” afhankelijk van de Coronaregels.

Deze locatie is normaliter niet open voor publiek; auto’s staan veilig.

Hier is ook de Sterrenwacht Copernicus gevestigd. Een bezoek is mogelijk.

 

12.45 uur – 13.15 uur Rit over de Zeeweg via de Kop van de Zeeweg naar het gemeentehuis van Bloemendaal.

Begeleiding door motoragenten.

 

 

13.15uur – 13.45 uur Opstellen op de dubbele oprit voor het monumentale gemeentehuis van Bloemendaal. Opritten exclusief voor DVSCC. Bezichtiging pre-war auto’s  mogelijk voor deelnemers van het seminar en andere belangstellenden.

 

13.45 uur – 14.00 uur Aankomst Commissaris van de Koning en bezichtiging auto’s.

 

14.00 uur – 15.30 uur Aanbieding boek Zeeweg 100 aan de CvK en aansluitend mogelijkheid deelname aan seminar over de Zeeweg – onder voorbehoud Corona maatregelen.

 

Na afloop is er de mogelijkheid de bunkers te bezoeken gelegen onder de Reddingsbrigade Bloemendaal.

 

Deelname staat in principe open voor de pre-war auto’s van de DVSCC.

Deelnemers ontvangen naast de lunch van de Stichting ‘Ons Bloemendaal’ tevens het unieke herinneringsboek over de Zeeweg.

 

De gemeente Bloemendaal en de Stichting ‘Ons Bloemendaal’ zullen via hun websites en via de lokale media zoals het Haarlems Dagblad ruimschoots aandacht besteden aan de viering van 100 jaar Zeeweg. De lokale omroep Haarlem105 maakt er een documentaire over en zal ook op 25 juni opnamen maken.

 

Verdere informatie over het programma van de viering van 100 jaar Zeeweg bij het secretariaat van de stichting Ons Bloemendaal.